Wet betaalbare huur
Bij Nibag zijn we op de hoogte van de uitdagingen waarmee vastgoedbeleggers en woningcorporaties worden geconfronteerd door de Wet Betaalbare Huur. Deze wet, recent aangenomen door de Tweede Kamer, brengt belangrijke wijzigingen met zich mee voor het middenhuursegment. Het kabinet wil meer betaalbare woningen creëren voor middeninkomens en breidt daarom het woningwaarderingsstelsel (WWS) uit.
Meer woningen onder de liberatiegrens
Voorheen lag de liberatiegrens bij 148 punten in het WWS. Voor woningen onder deze grens geldt een maximale huurprijs en voor woningen boven deze grens mocht de huurprijs vrij worden vastgesteld door de verhuurder. Echter, met de nieuwe wetgeving is de liberalisatiegrens verhoogd naar 187 punten per 1 juli 2024. Door de uitbereiding van het WWS is het aantal woningen dat in de vrije sector valt verkleind. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal woningen een maximale huurprijs opgelegd krijgt op basis van de nieuwe WWS-puntentelling. De regulering van het middensegment is bedoeld om het aantal betaalbare huurwoningen te vergroten.
Wat betekent de Wet betaalbare huur voor jou als verhuurder
- Meer woningen met een maximale huurprijs: Vanaf 1 juli 2024 zijn meer woningen gereguleerd, waardoor zij bij nieuwe huurcontracten een maximale huurprijs krijgen opgelegd.
- Invloed van de nieuwe rekenmethode op het WWS-puntentotaal: De nieuwe berekeningsmethoden kunnen zowel een positief als negatief effect hebben op het huidige puntentotaal van je woningen. Energielabels, bijvoorbeeld, zullen zwaarder meewegen. Woningen met energielabels A t/m A++++ worden beter gewaardeerd, terwijl woningen met labels E, F en G minpunten krijgen.
- Invloed op het halen van de liberalisatiegrens: De nieuwe rekenmethode kan van invloed zijn op het al dan niet halen van de liberalisatiegrens, wat grote effecten kan hebben op de huurprijs.
- Verplichting om de huur op het WWS te baseren: Waar het voorheen afdwingbaar was via de huurcommissie, is het per 1 juli 2024 verplicht om de huurprijs te baseren op het WWS. Het is dus essentieel om een kloppende berekening te gebruiken bij nieuwe huurovereenkomsten.
Slim combineren: energielabels en NEN 2580 metingen
Aangezien het vanaf 1 juli 2024 verplicht is de huurprijs te baseren op het WWS, kan het slim zijn deze werkzaamheden te combineren met andere benodigde werkzaamheden. Bij het opstellen van de WWS-puntentelling wordt er gekeken naar zowel de oppervlakten van verschillende ruimten als het energielabel van een woning. Als er geen plattegrond of energielabel beschikbaar is, kan Nibag helpen met het opstellen van NEN 2580 rapportages en energielabels. Met deze combinatie van diensten bespaar je geld en tijd. Bovendien minimaliseer je de overlast voor jouw huurders.
Voldoe aan de vereisten van de Wet betaalbare huur met Nibag
Met behulp van onze kennis en kunde zorgen wij ervoor dat jouw vastgoedportefeuille voldoet aan de eisen van de Wet betaalbare huur. We bieden op maat gemaakte adviezen om de impact van de nieuwe wetgeving op je portefeuille te optimaliseren. Neem daarom contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning om te voldoen aan de vereisten van de Wet betaalbare huur.
Woningwaarderingsstelsel (WWS-puntentelling)Onze klanten
Advies nodig?
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op!