
Luchtdichtheidsmeting
Een luchtdichtheidsmeting is een test die gebruikt wordt om kieren en lekkages in een woning op te sporen om zo te bepalen hoe luchtdicht deze is. Dit doen wij door met een grote ventilator lucht in of juist uit de woning te blazen. Het ontstane luchtdrukverschil zorgt er vervolgens voor dat lucht door eventuele luchtlekken, zoals kieren, scheuren of andere openingen, gaat stromen. Met speciale apparatuur meten wij vervolgens hoeveel lucht er weglekt en op welke plekken dit gebeurt. Om de woning helemaal luchtdicht te maken, kunnen deze luchtlekken vervolgens gericht aangepakt worden.Neem contact op!
Wil je meer weten over een blowerdoortest of wil je graag een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.Wanneer laat je een luchtdichtheidsmeting uitvoeren?
Om te voldoen aan wettelijke eisen bij nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor energiezuinigheid. De energieprestatie van een woning wordt bepaald aan de hand van de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Wanneer een woning niet voldoet aan de vereiste EPC, kan een luchtdichtheidsmeting uitkomst bieden. Deze meting geeft inzicht in waar luchtlekken zich bevinden die de EPC-score negatief beïnvloeden. Door deze kieren en openingen gericht te dichten, kan de woning alsnog aan de wettelijke eisen voldoen.
Voor het behalen van een passiefhuiscertificaat
Bij een passiefhuis of nul-op-de-meterwoning is het belangrijk dat er zo min mogelijk lucht ontsnapt om een stabiel binnenklimaat in alle seizoenen te waarborgen. Met een luchtdichtheidsmeting kun je eventuele luchtlekken opsporen en gericht verhelpen. Voor het verkrijgen van een passiefhuiscertificaat is het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting zelfs een verplichte stap.
Na renovatie
Als je hebt geïnvesteerd in energiebesparende renovatiemaatregelen, wil je daar natuurlijk het maximale rendement uit halen. Wanneer de besparingen lager uitvallen dan verwacht, kan een luchtdichtheidsmeting helpen vast te stellen of luchtlekkage hiervan de oorzaak is. Zo krijg je gericht inzicht in mogelijke verbeterpunten.
-1.jpg)
-1.jpg)
Daarom ook een luchtdichtheidsmeting uitvoeren
In een aantal gevallen is het verplicht om een lichtdichtheidsmeting uit te voeren. Zo moet volgens de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) sinds 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energie neutraal zijn (BENG). Met behulp van onze luchtdichtheidsmeting kan bepaald worden of jouw vastgoed voldoet aan deze BENG-eis. Ook in andere gevallen verstandig zijn om een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren. Denk hierbij aan een situatie waar maatregelen na een renovatie minder energiebesparend blijken te zijn dan verwacht werd. In dat geval kan met een luchtdichtheidsmeting gekeken worden of dat de oorzaak hiervan luchtlekken zijn.
Wanneer is een luchtdichtheidsmeting verplicht?
Een luchtdichtheidsmeting is verplicht wanneer er in de bouwvergunning uitgegaan is van een betere dichting dan die standaard in het bouwbesluit (bbl) is opgenomen.
Luchtdichtheidsmeting: stap voor stap
- Wij zetten alle luchtroosters dicht en openen alle binnendeuren.
- Wij sluiten alle kanalen waardoor lucht kan ontsnappen af.
- Wij plaatsen een speciaal frame met daarin een opening voor een ventilator – de blowerdoor – in een deuropening. Zo kan op een gecontroleerde manier lucht naar buiten of binnen worden geblazen.
- Wij sluiten de ventilator aan op speciale meetapparatuur, zodat er gemeten kan worden hoeveel lucht er uit de woning ‘lekt’.
.jpg)
.jpg)
Onze klanten
Veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten van een luchtdichtheidsmeting?
De kosten van een luchtdichtheidsmeting hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het gebouw en de gewenste infiltratiewaarde. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier voor een vrijblijvende prijsopgave.
Wat betekent QV10?
De QV10-waarde geeft aan hoe luchtdicht een gebouw is. Hoe lager deze waarde, hoe beter de luchtdichtheid. Met een luchtdichtheidsmeting wordt de QV10-waarde vastgesteld, wat inzicht geeft in de mate van luchtverlies.
Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?
In sommige situaties is een luchtdichtheidsmeting verplicht, bijvoorbeeld om te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit of de BENG-normen. Ook bij renovatieprojecten wordt het sterk aangeraden om een luchtdichtheidsmeting uit te voeren om de effectiviteit van de genomen maatregelen te toetsen.
In welke provincies voeren jullie luchtdichtheidsmetingen uit?
Wij zijn landelijk actief en voeren luchtdichtheidsmetingen uit in heel Nederland.
Hoe bereid ik me voor op een luchtdichtheidsmeting?
Voor een veilige en nauwkeurige uitvoering ontvangen wij graag vooraf enkele gegevens. Denk hierbij aan bouwtekeningen en plattegronden van het gebouw. Zo kunnen wij de meting optimaal voorbereiden en uitvoeren.
Wat is het resultaat van een luchtdichtheidsmeting?
Na afloop ontvang je een uitgebreide rapportage met daarin onder andere de gebruikte meetmethode, de gemeten infiltratiewaarde (QV10) en eventuele aanbevelingen voor verbetering van de luchtdichtheid.