HET BESLUIT BOUWWERKEN LEEFOMGEVING: WAT VERANDERT ER?

9 juni 2020

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet, uitgesteld tot (voorlopig) 1 januari 2022, wordt Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving, ofwel het Bbl. Dit betekent dat vanaf dan burgers en bedrijven zijn aangewezen op dit besluit voor de technische bouwvoorschriften. Samen met het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) bevat het Bbl de algemene regels voor het uitvoeren van bepaalde activiteiten in de fysieke leefomgeving. Ook kunt hierin vinden wanneer een vergunningplicht of een meldingsplicht geldt.

WAT STAAT ER IN HET BESLUIT BOUWWERKEN LEEFOMGEVING (BBL)

Net als het Bouwbesluit beschrijft het Bbl de regels over verschillende gebieden, zoals veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid bij het (ver)bouwen van een bouwwerk. Het gros van de regels in het Bbl is afkomstig uit het Bouwbesluit 2012, de Regeling Bouwbesluit 2012, maar er zijn ook (delen van) verschillende regelingen in opgenomen. Denk hierbij aan Woningwet, Besluit energieprestatie gebouwen (Regeling energieprestatie gebouwen) en Besluit omgevingsrecht (Bor). Ook de Wet kwaliteitsborging wordt onderdeel van het Bbl. Met kwaliteitsborging in de bouw wordt bedoeld het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering op een zodanig wijze dat het eindresultaat aan de voorschriften voldoet. In dit proces doet de gemeente een duidelijke stap terug.

INTEGRATIE VERSCHILLENDE REGELS VOOR MEER DUIDELIJKHEID

De integratie van verschillende regels in één besluit heeft als doel de samenhang en vindbaarheid van de regels te vergroten. Hiertoe is tevens de terminologie in de verschillende AMvB's gelijkgetrokken waardoor ze een samenhangend geheel vormen.

BBL VERSUS BB2012

Wat gaat er dan precies veranderen met de introductie van de Bbl? Qua inhoud zijn er (nog) geen schokkende wijzigingen geconstateerd. Wel is de opbouw van het Bbl sterk in afwijking van het huidige Bouwbesluit, waardoor zaken misschien lastig terug te vinden zijn. Op 3 juli 2018 is het Bbl aangenomen, de consultatieversie kan worden ingezien in het Staatsblad 2018-291.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over BBL of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

088 9 600 900
info@nibag.nl