NTA 8800: WAT WETEN WE AL?

24 juli 2020

Vanaf 1 januari 2021 wordt de NTA 8800 van kracht. Eerder werd dit al verschoven, omdat de software nog niet gereed was. Nu de deadline nadert, komt er ook steeds meer informatie over de nieuwe rekenmethodiek naar buiten. Een aantal van de belangrijkste veranderingen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

NIEUWE NAMEN

We spreken nu nog over Energie-Indexen en de daaraan gekoppeld een energielabel (A t/m G)). Straks verandert dat naar EP-1, EP-2, EP-3 en TOjuli. Ook hieraan worden weer energielabels (A++++ t/m G) gekoppeld. Maar wat betekenen die nieuwe benamingen precies?
  • EP- 1 is de energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hierbij wordt alleen naar de thermische schil gekeken.
  • EP-2 is het primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hierbij wordt naast de thermische schil ook gerekend met de aanwezige installaties. EP-2 is de vervanger van de EI en zal dus de hoogte van het energielabel bepalen.
  • EP-3 is het aandeel hernieuwbare energie in procenten.
TOjuli is een indicator om het risico op oververhitting in de zomer te bepalen.

MEER INFORMATIE NODIG OM ENERGIELABEL TE BEPALEN

Met deze nieuwe rekenmethode zijn flink wat nieuwe parameters geïntroduceerd. Dit betekent dat er tijdens een inspectie (en het invoeren van de informatie) naar veel meer zaken gekeken moet worden. Daarnaast geldt in sommige gevallen dat zaken alleen ingevoerd hoeven te worden als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Beschaduwing op glas door bouwkundige belemmeringen hoeven bijvoorbeeld alleen opgenomen te worden als er koeling aanwezig is en als de belemmering op het eigen perceel staat. Een overstek blijft, echter, ook zonder koeling een invoerparameter. Ook zijn vele extra informatievelden voor alle soorten installatie.

INVOER NIET TE ACHTERHALEN?

Wat nou als de benodigde informatie niet te achterhalen is? In dat geval mag er met standaardwaarden worden gerekend. Wel is dit vaak ongunstig, dus loont het de moeite van het extra uitzoekwerk. Daarnaast is het zo dat sommige parameters alleen als onbekend mogen worden ingevoerd als vast kan worden gesteld dat de informatie echt niet te achterhalen is. Als bijvoorbeeld door navragen de invoer bepaald had kunnen worden, dan móet dit dus ook worden gedaan. In dat geval mag je niet zomaar met standaardwaarden rekenen.

CONTROLE DOOR GECERTIFICEERDE INSTANTIE

In de nieuwe rekenmethode is ook opgenomen dat een gecertificeerde instantie vaker de NTA 8800 inspecties zal moeten controleren. Goed om de kwaliteit te bewaken natuurlijk. Alleen betekent dit wel dat dit extra tijd kost. Tijd die waarschijnlijk weer doorgevoerd wordt in de prijs.

MEER KENNIS NODIG

Voor sommige van de nieuwe parameters is installatietechnische kennis nodig om gebouwen goed in te kunnen voeren. Bij afgiftesystemen moet je bijvoorbeeld de diameters van leidingen in onverwarmde ruimten en de exacte leidinglengte weten. Die leidingen kun je natuurlijk niet volgen in de muur. Hiervoor heb je tekeningen nodig. Voor een klant is het dan ook zaak om deze informatie op orde te hebben. Hoe meer informatie beschikbaar wordt gesteld, des te preciezer de invoer kan worden gedaan. Dit komt vaak ten goede van de hoogte van het energielabel.

WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?

Door de strengere eisen en meer parameters zullen de kosten voor zowel inspecties als de invoer hoogstwaarschijnlijk omhooggaan. Klinkt niet voordelig. Toch zijn er voordelen aan de invoering van de NTA 8800. De nieuwe rekenmethode moet ervoor zorgen dat er één bepalingsmethodiek is voor alle gebouwtypen: van het energielabel utiliteit tot het label voor particuliere panden. De NTA 8800 zou daarmee beter aansluiten op de werkelijkheid. Hierdoor krijg je een beter inzicht in hoe energiezuinig jouw gebouwen daadwerkelijk zijn.

MEER WETEN?

Heb jij vragen of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur.

Janneke Steenkamer
06 30 54 50 01
j.steenkamer@nibag.nl