ENERGIEPRESTATIEBEREKENING: WAT VERANDERT ER?

29 september 2020

Bij de aanvraag van een bouw- of omgevingsvergunning dient u aan te tonen dat de energieprestatie van uw pand voldoet aan het geldende bouwbesluit. Dit kunt u doen middels een EPC-berekening. Ook wel bekend als EPG-berekening. Per 1 januari 2021 moeten nieuwe gebouwen echter aan de BENG-eisen voldoen en wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe methodiek bepaald: de NTA 8800. Hiermee komt er één methodiek voor bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Nederland stapt hiermee af van de huidige Energieprestatie coëfficiënt (EPC) voor nieuwe gebouwen en de Energie-Index (EI) voor bestaande gebouwen. Nibag kan zowel met de bestaande als de nieuwe methode energieprestatieberekeningen voor u verzorgen.

BOUWREGELGEVING TOT 1 JANUARI 2021

Door de Nederlandse overheid is in 1995 de energieprestatie-normering ingevoerd met als doel het energiegebruik door gebouwen te verminderen. In de bouwregelgeving is vastgelegd dat nieuwe gebouwen moeten voldoen aan bepaalde minimumeisen voor energiezuinigheid. Tot 1 januari 2021 wordt deze eis uitgedrukt in de energie-prestatiecoëfficiënt (EPC) en berekend conform de NEN7120. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger het gebouw.

BOUWREGELGEVING VANAF 1 JANUARI 2021

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) zijn en is het verplicht om bij de aanvraag omgevingsvergunning (voorheen bouwaanvraag) een energieprestatierapport in te dienen. In dit energieprestatierapport wordt de energieprestatie van het gebouw vastgelegd.

BENG (BIJNA ENERGIENEUTRAAL GEBOUW)

De volgens de NTA8800 berekende energieprestatie van nieuwbouw wordt uitgedrukt in de volgende indicatoren:
  • BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar.
  • BENG 2: Het primair (fossiele) energiegebruik in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar.
  • BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie in procenten.
Door de overheid zijn per BENG-indicator grenswaarden gesteld.

TOJULI

Ook wordt vanaf 1 januari 2021 een eis van kracht om de temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen te beperken. Voor nieuw te bouwen woningen wordt in de bouwregelgeving een grenswaarde opgenomen voor TOjuli. Dit is een indicatiegetal waarmee inzicht gegeven wordt in het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjuli volgt uit de Energieprestatieberekening conform NTA8800 (BENG-berekening). De grenswaarde wordt gesteld op maximaal 1,2.

OMGEVINGSVERGUNNINGAANVRAAG ALLEEN DOOR GECERTIFICEERD BEDRIJF

Het energieprestatierapport voor de aanvraag van de omgevingsvergunning moet worden opgesteld volgens de detailopname zoals beschreven in ISSO 75.1 methode 2020 of in ISSO 82.1 methode 2020. Dit mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Nibag heeft voor de uitvoering van deze werkzaamheden gediplomeerde medewerkers in dienst en voldoet aan de voorwaarden om een energieprestatierapport op te mogen stellen.

ENERGIEPRESTATIEBEREKENING BIJ AANVRAAG ÉN OPLEVERING

Bij nieuwbouw moet niet alleen bij de aanvraag van een omgevingsvergunning een energieprestatieberekening worden overlegd, maar ook bij oplevering. Die verplichting komt voort uit de energielabelplicht bij mutatie van eigenaar of gebruiker van een gebouw. Op het moment dat wij ook de energieprestatieberekening voor de aanvraag omgevingsvergunning hebben gemaakt behoeft de berekening niet opnieuw gemaakt te worden maar alleen nog ter plekke gecontroleerd te worden.

ZORG VOOR EEN GEBOUWDOSSIER

Om het Energielabel juist te kunnen berekenen moet tijdens de bouw een compleet gebouwdossier worden aangelegd met alle informatie die betrekking heeft op de energieprestatie van de woning/ het utiliteitsgebouw. Hierin wordt vastgelegd of de berekende maatregelen en prestaties in de praktijk daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Ook andere zaken worden hierin meegenomen, zoals een onderbouwing van de thermische kwaliteit (Rc-/U-waardes), resultaten van de luchtdichtheidsmeting, inregelrapporten installaties, etc.

WAT KAN NIBAG VOOR JOU DOEN?

  • Het maken van EPC-berekeningen conform de huidige methodiek (NEN 7120) en na 1 januari 2021 met de nieuwe methodiek (NTA 8800) ten behoeve van aanvragen omgevingsvergunning.
  • Bij oplevering van gebouwen deze voorzien van het verplichte energielabel.
  • Het opstellen van energie- en installatieconcepten om op meest efficiënte wijze aan de bouwregelgeving te voldoen.
  • Het opstellen van energie- en installatieconcepten ten behoeve van bijvoorbeeld NOM of EPV-trajecten voor seriematige woningbouw/conceptwoningen.
  • De toetsing van bestaande woningenconcepten aan de nieuwe BENG-eisen en TOjuli.
  • De ondersteuning bij opbouw van het gebouwdossier.

MEER WETEN?

Heb jij vragen of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met onze adviseur.

Erik Gerritsen Mulkes
06 57 79 63 75
e.gerritsenmulkes@nibag.nl