ONDERWEG NAAR EEN BRANDVEILIGE GEMEENTE ALMERE

1 oktober 2020

Zo'n 200 verschillende objecten met een totale omvang van ruim 500.000 m² beheren is niet niks. Om binnen deze vastgoedomgeving, bestaande uit onder meer bibliotheken, scholen, brandweerkazernes, buurtcentra, poppodia, parkeergarages, sport- en evenementenhallen, de brandveiligheid in kaart te brengen, is in 2018 de samenwerking tussen de Gemeente Almere en de Nibag Groep tot stand gekomen.

EERSTE STAP: DE INVENTARISATIE

Na een verkennende Pilotfase is inmiddels het schip op stoom gekomen. De opstartfase van een project kenmerkt zich vaak door het wederzijds aftasten van de mogelijkheden en verwachtingen en het realiseren van de grootste efficiëntie waarop de modus volgt van meters maken. Hierin worden naast de bouwkundige brandpreventieve voorzieningen, eveneens de brandbeveiligingsinstallaties en voor zover van toepassing, de organisatorische brandveiligheidsmaatregelen beoordeeld. Dit resulteert in inspectierapporten ondersteund met fotomateriaal en weergave van de exacte locatie van de constateringen op de bouwkundige onderleggers van de objecten. De afwijkingen ten opzichte van de vigerende regelgeving worden gecategoriseerd naar prioriteit en, waar van toepassing worden, naast de standaard maatregel, alternatieve oplossingsrichtingen beschreven. Tevens wordt een kostenraming opgesteld, zodat de te verwachte investering voor de gemeente per gebouw inzichtelijk is.

STAP TWEE: OPWAARDERING

Waar Nibag inspecteert en geconstateerde afwijkingen rapporteert, is de gemeente voortvarend begonnen met de opwaardering van de brandveiligheid. Almere en Nibag werken nauw samen om de vastgoedportefeuille van de gemeente weer in overeenstemming te brengen met de geldende regelgeving. Hierbinnen vindt afstemming plaats over de wijze waarop, binnen de gegeven bouwkundige en installatietechnische "omstandigheden", het meest efficiënt en effectief vorm gegeven kan worden aan de te treffen maatregelen. Brandveiligheid dient in de verscheidenheid van gebouwen en voor de diverse gebruiksfuncties, integraal benaderd te worden; het is een samenspel van Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische (BIO-)maatregelen met elk een eigen pakket aan eisen vanuit de wetgever. De integrale BIO-benadering dekt de risico's op de (gevolgen van) brand zoveel mogelijk af en biedt daarnaast mogelijkheden om tot gerichte maatwerkoplossingen te komen.

NOG EEN EXTRA STAP: BORGING EN BEHEER

Volgend op de herstelwerkzaamheden, waarna alle gebouwen weer voldoen aan de voorschriften, is het zaak dit kwaliteitsniveau te handhaven. Dit wordt voor 95% bewerkstelligd door het maken van goede afspraken en het houden van toezicht. Deze afspraken worden vastgelegd in huurovereenkomsten en onderhoudscontracten. In deze eerste zijn de do's en don'ts voor de huurders/gebruikers geregeld en zijn de verantwoordelijkheden belegd. Hierbij valt te denken aan de voorwaarden en procedures voor het doen van aanpassingen aan de gebouwen en/of installaties, het zorgdragen voor het verplichte onderhoud aan gebruiksgebonden installaties, het voldoen aan de vereisten vanuit de Arbowetgeving, etc. Middels de onderhoudscontracten wordt geborgd dat de brandveiligheidsinstallaties en -voorzieningen adequaat en conform de regelgeving worden onderhouden. Door in dagelijks gebruik en bij projecten toezicht te houden op deze zaken, ontstaat er een verhoogd (brand-)veiligheidsbewustzijn en het besef van een gedeelde verantwoordelijkheid bij alle partijen.

MEER WETEN?

Heb jij vragen of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

088 9 600 900
info@nibag.nl