HOE GAAT JOUW ORGANISATIE DOOR NA EEN BRAND?

15 oktober 2020

Veel bedrijven onderschatten de impact van een (grote) brand en realiseren zich niet dat meer dan de helft van de ondernemingen na een brand binnen twee jaar failliet is. Al jaren stijgt het aantal miljoenenbranden (schade > dan 1 mln.). Met een piek in 2015 van 130 met een totale schadelast van 707,5 miljoen(!) euro. Natuurlijk kun je niet stellen dat al deze bedrijfseigenaren hun brandveiligheid niet op orde hadden. Zelfs als de brandveiligheid volgens de wetgeving op orde is, kan namelijk na een brand faillissement op de loer liggen. Nu denken veel organisatie dat brandveiligheid duur is en je er eigenlijk niets van terugziet. Niets is minder waar! Onder de streep is investeren in brandveiligheid in vrijwel alle gevallen toch voordeliger dan de gevolgen van een brand.

FOCUS OP VEILIGHEID

De Nederlandse bouwregelgeving is primair gericht op de veiligheid van de aanwezige individuen bij brand. Op de tweede plaats komt het beschermen van aangrenzende bebouwing. De Nederlands wetgeving focust zich dus niet op de veiligheid van je data, machinepark of voorraden. Hoewel verzekeraars vrijwel alle materiele schade aan het pand en bedrijfsmiddelen vergoeden, wil dit niet zeggen dat je snel weer als vanouds aan het werk bent. Wat kan ertoe kan leiden dat je klanten verliest, omdat je bijvoorbeeld producten of diensten niet kunt leveren. Om dit te voorkomen, kijken wij verder dan de bouwregelgeving naar wat er nodig is om ook na een brand jouw voortbestaan als organisatie te kunnen waarborgen.

MEEST VOORKOMENDE BRANDOORZAKEN

De top 3 brandoorzaken is: 1) Menselijk handelen, 2) Elektra-installaties en 3) Brandstichting. Nummer één heeft vaak te maken met "brandgevaarlijke werkzaamheden" als lassen en dakdekken, maar ook met onvoldoende geïnstrueerde medewerkers en een afwachtende houding van het management. Branden door elektra-installaties zijn vaak het gevolg van verouderde schakelkasten, ondeugdelijk installatiewerk en overbelasting van groepen, opladen en "stand-by"-apparatuur. Brandstichting gebeurt meestal als het gevolg van wrok bij klanten, leveranciers of (oud-)medewerkers en is in andere gevallen willekeurig vandalisme.

VERZEKER JOUW BESTAAN

Een gebouw dat volledig voldoet aan de prestatie-eisen in het Bouwbesluit is niet per definitie brandveilig. Zeker niet wanneer we het vanuit bovengeschetst perspectief bekijken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw bedrijf tegen brandoorzaken te beschermen. Graag denken de adviseurs van Nibag, vanuit jarenlange ervaring in het veld, hierin met jou mee. Vaak zijn risico's, zoals verouderde installaties, op eenvoudige manieren weg te nemen en zijn hierbij niet per definitie grote investeringen gemoeid.

MEER WETEN?

Heb jij vragen of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

088 9 600 900
info@nibag.nl